רשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית הינה גוף המרכזי לניהול התמיכה הממשלתית בחדשנות של התעשייה הישראלית, הייעוד שלה הוא לקבוע את המדיניות ובין היתר גם לספק סיוע וכן גם תשתיות איכותיות לעידוד החדשנות. את הרשות הזו ינהל מדען ראשי. במסגרת התפקיד שלה תפעיל הרשות הלאומית לחדשנות מגוון תכניות ומסלולי תמיכה עבור מספר גדול של חברות שמבצעות מחקר ופיתוח, וזאת כדי לקדם יזמות וחדשנות טכנולוגית.
רשות החדשנות הינה גלגול נוכחי של תפקיד המדען הראשי במשרד הכלכלה והיא למעשה תחליף את לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה. כל הפעולות והסמכויות של רשות החדשנות הינם מנוהלים במספר מקורות חקיקה: החוק הראשי שמסדיר את פעילות הרשות הינו חוק המו”פ (החוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה,). ייעודו של החוק הזה הוא במטרה לפעול בצורה כזאת שמעודדת את המחקר והפיתוח בתעשייה בישראל, למטרות הבאות:
המטרות של המו"פ:
- יצירת כמה שיותר מקומות עבודה בענף התעשייה וקליטה של כוח אדם מדעי וגם טכנולוגי.
- יצירת תשואה למשק הישראלי (“תשואה עודפת” ההגדרה שלה היא הגדלה של הרווח הכלכלי למשק שנובע ממחקר ופיתוח או הפירות, מלבד התשואה שיכולה לגדול עבור מי שנמצא ישירות באותו סוג מחקר).
- פיתוח תעשיה שיש בה הרבה מדע, וזאת תוך שימוש נכון והרחבה בכל התשתית הטכנולוגית והמדעית בכוח אדם שקיים במדינה.
- עידוד הצמיחה, הגדלת התפוקה וקידום החדשנות הטכנולוגית בענף התעשייה בארץ, בעיקר באזורי פריפריה שזקוקים לכך שיותר, כמו למשל איזור הגליל שבצפון ובדרום הארץ באזור הנגב.
- שיפור מאזן התשלומים באמצעות תעשייה מקומית וייצוא של מוצרים גדושי מדע שיפותחו בה.
התקנות של המו”פ
מכוח חוק המו”פ ישנם מספר תקנות שמספקות חקיקת משנה ומטרתם להסדיר עניינים כמו למשל גובה האגרות שצריך לשלם עבור בקשות מסוימות, שמירה על זכויותיהם של עובדים שמועסקים אצל המבקש בהתאם לחוק שכר מינימום, הגדלה של מענקים שניתנים באזורי עדיפות וכדומה כדי לעודד צמיחה באיזורים מסוימים כפי שפורט מעלה. חוק המו”פ מספק למועצת רשות החדשנות את הסמכות לקבוע ביחס לכל אחד את מסלולי ההטבות בכמה וכמה נושאים.
המועצה מחויבת לכלול הוראות בנושא סוגי ההטבות וההיקף שלהם, תנאים בהקשר לאישור ועדת המחקר לתכנית או בהקשר לקבלת ההטבות, דרך צורת הגשת הבקשה, אופי בדיקת הבקשה וכדומה. כמו כן, המועצה יכולה לכלול יחס לכל מסלול הטבה בעוד כמה נושאים כמו, עיכוב בתשלום הטבות ודרישה של ערובות כתנאי להחזרה שלהן תשלום מקדמה על חשבון ההטבה, דיון חוזר בהחלטות וכדומה.