הקשר בין עתירה מנהלית למשפט הפלילי

עתירה מנהלית

במדינה דמוקרטית מתוקנת רשאי כל אזרח לעמוד על זכויותיו ולקבל מענה ופיצוי במידה והם נפגעו על ידי גורם כלשהו. אין זה משנה אם מדובר על מחלוקת בין אנשים פרטיים או שמדובר בהחלטה מצד גורם מנהלי מסוים. מערכת המשפט היא זו שאמורה לוודא כי האזרחים מקבלים את מה שמגיע להם על פי החוק ואף גוף פרטי, מקומי או ממשלתי אינו דורס את זכויותיהם.

לעומת גופים פרטיים, שנגדם קל יותר להילחם, הרי שקיים קושי מסוים לצאת נגד החלטות שהתקבלו בגופים ציבוריים. ובדיוק לכן קיימים בתי המשפט המנהליים. בתי המשפט המחוזיים הוסמכו לדון בעתירות מנהליות החל משנת 2000 – התש"ס, מתוקף חוק בתי המשפט לעניינים מנהליים. וכאשר מעוניינים לעתור נגד גוף ציבורי מסוים, ניתן להגיש עתירה מנהלית בכדי להסדיר את העניין.

מהי עתירה מנהלית?

בשונה מתביעה רגילה בבית משפט, אותה ניתן להגיש נגד כל אדם באשר הוא, הרי שעתירה מנהלית מוגשת נגד גופים מנהליים בלבד. גופים אלו – לצורך העניין – הם רשויות מקומיות, וועדות מקומיות, הרשות השלטונית וכדומה. הכלי ששמו עתירה מנהלית מאפשר לאזרח הקטן לשנות החלטות, תקנות וחוקים שהתקבלו בתחומים שונים כמו גביית ארנונה, רישוי עסקים, מכרזים ואף שיבוץ ילדים במוסדות חינוך.

מי יכול להגיש עתירה מנהלית?

התחום של המשפט המנהלי מיועד להסדיר בעיות במערכת היחסים שבין אזרחי המדינה לבין הרשויות שבה וכן בין הרשויות השונות לבין עצמן. עתירה מנהלית הינה הליך משפטי לכל דבר והיא משתייכת לתחום המשפט המנהלי. בתחום זה, ניתן לערער על החלטות שונות שהתקבלו, להתנגד לדרך הביצוע של חוקים ותקנות ולהשיג על התנהלות לא תקינה או לא הוגנת של הרשות השלטונית.

כל אזרח במדינת ישראל יכול להגיש תביעה מנהלית בשמו במידה והוא מרגיש שנפגע אישית. כמו כן, קיימת אפשרות להגשת עתירה מנהלית דרך גורם שלישי, בדרך כלל במקרים בהם נפגעו ערכים דמוקרטיים חשובים על ידי הרשות השלטונית, במקרים בהם יישום תקנות מבוצע בדרך לא חוקית או במצבים בהם נפגעו זכויות בסיסיות של אזרחים. 

דיון בעתירה מנהלית לעומת דיון אזרחי רגיל

בתי המשפט המנהליים הוקמו בצלם וברוח בג"ץ ולכן, הביקורת השיפוטית על מעשים והחלטות של רשויות מנהליות המתקיימת בבית משפט זה חייבת להיות על פי אמות המידה שנקבעו בבג"ץ. וזאת, למרות המתכונת השונה בה מתנהלים הדיונים בעניינים מנהליים לעומת דיונים משפטיים רגילים בכל נושא אחר.

ההבדל העיקרי בין משפט מנהלי למשפט אזרחי הוא מטרת התובענה. המטרה של עתירה מנהלית היא לבטל או לשנות מעשים או החלטות של רשות מנהלית מסוימת לעומת כתב התביעה במשפט אזרחי שיהיה על פי רוב במטרה לפסוק על ענייני ממון וחיובים כספיים.

מה הקשר בין עתירה מנהלית למשפט פלילי

גורמי אכיפת החוק היו בעבר מעין שלטון ללא מיצרים שאף אחד לא העז לצאת נגדם. אך כיום, כבר ברור לכל אחד כי גורמים אלו מהווים רשות מנהלית לכל דבר ועניין וניתן לתקוף את החלטותיהם ואת פעולותיהם בבית משפט לעניינים מנהליים. קיימים הליכים שונים שמערבים בין משפט פלילי לעתירה מנהלית ובשנים האחרונות מתגבר השימוש של הרשויות השונות בכלי המנהלי בזמן שלהבנתם קיים חשד לפעילות פלילית.

כך לדוגמא; במידה והרשות מחליטה לבטל רישיון להחזקת נשק של אזרח בעקבות תיק פלילי שנפתח נגדו, יש מקום להגשת עתירה מנהלית נגד ההחלטה; כאשר הרשות מוציאה צו סגירה לעסק מסוים בחשד לפעילות פלילית שמתקיימת במקום, ניתן לעתור נגד ההחלטה בבית משפט מנהלי. חשוב לציין, כי ידע, מיומנות וניסיון של עו"ד לעניינים אלו, יכולים לסייע רבות לאזרח הקטן כאשר הוא יוצא נגד רשויות שפועלות נגדו בזמן שהוא חשוד בפעילות פלילית מסוימת.